Co jeść, aby mieć piękne włosy?
Piękna, bujna fryzura to marzenie każdej kobiety. Nie jesteście jednak do końca zadowolone z Waszej obecnej sytuacji? Zastanawiacie się, co można zmienić, aby ją poprawić? Trzeba podkreślić, że jednym z najważniejszych aspektów jest dieta. Jakie posiłki należy zatem spożywać, aby włosy charakteryzowały się lepszą kondycją niż obecnie?
Ryby morskie
Między innymi trzeba zwrócić uwagę na ryby morskie. Dlaczego? Posiadają one dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. To jednak nie wszystko. Tego typu elementy mają także białko, witaminę A oraz D. Jak to jednak przekłada się w praktyce na nasze fryzury? Trzeba podkreślić, że wyżej wymienione elementy mają bardzo dobry wpływ na stan włosów. Poza tym skutecznie regulują ukrwienie skóry głowy. Zresztą, ryby morskie wpływają dobrze nie tylko na kosmetyki. Ogólnie są uważane za produkty poprawiające działanie całego naszego organizmu. Jeśli zatem chcecie postawić na uniwersalne produkty o różnych zaletach, to jest to naprawdę bardzo dobry wybór.
Nie zapominajcie o witaminach A i E!
Pamiętajcie, że latem to mamy do czynienia z dużą ilością promieni słonecznych, które bardzo wysuszają włosy. Kosmyki stają się łamliwe i podatne na rozdwajanie. Co zrobić, aby unikać tego typu sytuacji? Istotne jest między innymi to, aby zawsze mieć na głowie kapelusz czy czapkę. Nie można również zapominać o odpowiednich produktach, które pomagają w tym aspekcie. Między innymi warto spożywać dania bogate w witaminę A i E. Dlaczego? Witamina A odbudowuje komórki oraz keratynę. Tymczasem witamina E odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Jest to istotne, ponieważ odżywiają one włosy, a także chronią przed uszkodzeniami.
Dużo żelaza
Osoby, które mają mało żelaza cierpią między innymi na anemię. Muszą liczyć się, że brak tego składnika odbije się także negatywnie na kondycji włosów. Dlaczego? Wszystko jest spowodowane tym, że żelazo osłabia kosmyki, które są łamliwe oraz cienkie. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jest niekorzystna sytuacja. W takim przypadku ciężko jest o to, aby fryzury były gęste oraz bujne. Można inaczej poradzić sobie z tym problemem. Trzeba bowiem po prostu zwiększyć ilość produktów, które mają żelazo w swoim składzie. Są to między innymi: czerwone mięso, barszcz, szpinak, suszone morele, kasza gryczana, kasza jaglana itp. Warto unikać zaś regularnego picia kawy. Zawarta w niej kofeina nie tylko wypłukuje magnez. Poza tym przyczynia się do gorszej przyswajalności żelaza. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że ten element lepiej przyswaja się, jeśli jemy produkty bogate w żelazo w połączeniu z witaminą C. Jeśli na przykład na obiad spożywacie wątróbkę wołową, to warto pić przy okazji także sok z pomarańczy itd.